Met twee jonge kinderen en een chaotisch hoofd, heb ik in de ochtenden altijd tijd tekort. Al enige tijd terug bedacht ik me dat het fijn zou zijn als ik tijd kon besparen op het ontbijt, zeker omdat ik en mijn beide kinderen allen wat anders eten voor het ontbijt. Wat mij helemaal fijn leek was als het ontbijt ook nog eens gezonder zou worden, zonder suiker en gluten. Maar, dan moest het ook wel zo lekker zijn dat ze het ‘vaste’ recept van brood c.q. havermoutpap er met overtuiging voor zou worden ingeleverd.
En.. in de zoektocht hiernaar ben ik op het volgende recept gestuit, op Bakerita.com; een blog van een Amerikaanse die heerlijke zoete recepten maakt, met regelmatig Paleo en glutenvrije versies van allerhande koekjes, taarten, snoeprepen en andere zoetigheid. Mijn oog viel op de Blauwe Bessen Bananencake omdat het er mooi uitziet (zeker op haar website :)), en het geschikt is als ontbijt-voor Amerikaanse begrippen in ieder geval. Daarbij komt dat, als je de ingrediënten eenmaal in huis hebt, het echt verdraaid makkelijk te maken is. En net zo makkelijk met ander fruit te maken. Het enige dat ik heb aangepast is de temperatuur, 160 graden ipv 175 graden. Oh, en het is handig om een ‘cup’ in huis te hebben bij het afmeten van de ingrediënten! Het resultaat is een luchtige cake met een lichte zoete smaak, als ontbijt ging het bij mijn kinderen enthousiast naar binnen. En ja, het scheelde een hoop tijd, zowel het klaarmaken als het opeten ging veel sneller dan het normale ontbijt. Maar eerlijk is eerlijk, ik vind het toch meer passen als zoetigheid tussendoor. Ga ik het vaker maken? Zeker weten!
INGREDIENTEN
Voor de blauwe bessen compote:
- 2 cups blauwe bessen
- 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels water
Voor de cake:
- 1 cup (84 gr) amandelmeel
- 1/3 cup (37 gr) kokosmeel
- 1/4 cup (25 gr) tapioca
- 1/4 theelepel zout
- 1/2 theelepel baking soda
- 2 eetlepels kokosolie (gesmolten)
- 2 eetlepels honing
- 3 eieren (op kamertemperatuur)
- 1/2 cup kokosmelk (of een andere plantaardige melk)
- 1/4 theelepel bourbon vanillepoeder
- 2 rijpe bananen (fijn geprakt)
- Breng de blauwe bessen, de honing en het water in een steelpannetje aan de kook en laat op laag vuur een kwartiertje koken. Tot het een wat dikkere massa wordt en de blauwe bessen een beetje uit elkaar gaan vallen. Haal de compote van het vuur en laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een ronde vorm in (die van mij was 28 cm doorsnede, iets kleiner kan ook, maar groter zou ik niet doen).
- Mix in een beslagkom de bananen, eieren, honing, kokosmelk, kokosolie en vanillepoeder totdat alle ingrediënten goed met elkaar vermengd zijn.
- Voeg het amandelmeel, kokosmeel, de tapioca, zout en baking soda toe en mix alles goed door elkaar.
- Giet het beslag in een vorm. Schudt de vorm even goed zodat het beslag mooi verdeeld wordt over de vorm. Pak dan de compote en sprenkel de blauwe bessen over de taart, met een mes trek je er wat meer vorm in, bijvoorbeeld spiraalvormig of zigzaggend.
- In de oven! 30 a 40 minuten. Prik eventueel met een cocktailprikkertje om te checken of deze er schoon uit komt. De cake tegen het einde goed in de gaten houden, kokosmeel kan snel te donker worden.
- Afkoelen en … Eet smakelijk! Ikzelf nam er een klodder opgestijfde kokosroom bij. hmm…
Geplaatst door: Nienke