Zelfcompassie

Een vrouw past kleding en kijkt in de spiegel: “Lelijk varken, wat zie je er weer waardeloos uit vandaag” klinkt het. “Je bent niet alleen ongelooflijk lelijk, dom lui wicht, er is ook niemand die je aantrekkelijke en aardig zal vinden.”  quote kristin neff

Als iemand dit tegen je zegt, dan heeft die persoon duidelijk niets goed met je op; iedereen zal je adviseren om deze persoon uit je leven te bannen, toch?
De waarheid is, dat deze vrouw alleen in de kamer staat, ze praat tegen zichzelf…

Zelfcompassie, bovenstaand verhaal toont aan waarom het zo belangrijk is: Dat wat we tegen onszelf zeggen, bepaald immers hoe wij ons voelen. Mooie dingen tegen jezelf kunnen zeggen, jezelf de domme dingen kunnen vergeven: het is zo mooi, het is zo fijn om te hebben, maar… Het is ook zo moeilijk om op de moeilijke momenten voor jezelf compassie op te brengen. De waarheid is dat wij -en zeker wij vrouwen!- onszelf de hele dag kunnen bekritiseren en afkraken. Zelfcompassie oefeningen kunnen ons leren om het tegenovergestelde te gaan doen; hoe meer je dit traint, hoe eerder je herkent dat je jezelf bekritiseerd en hoe vaker het zal lukken om met een milde blik, of glimlach naar jezelf te kijken. Ik kwam een leuk  Zelfcompassie filmpje tegen, om er met de nodige humor mee aan de slag te gaan!

Zelfcompassie komt niet vanzelf aanwaaien is mijn ervaring, maar het oefenen om mezelf met milde vriendelijkheid te “bekijken” geeft mij wel veel meer rust en ontspanning.

Geplaatst door Nienke

 

Dit vind je misschien ook leuk