Mooie tekst uit “Het hart van boeddha’s leer”

Thich Nhat Hanh over ‘doelloosheid’:

“De derde deur naar bevrijding is doelloosheid […]. Er is niets te doen, niets te verwezenlijken, geen programma, geen agenda. […] Moet de roos iets doen. Nee, het doel van een roos is zijn. Jouw doel is jezelf zijn. Je hoeft nergens anders heen te rennen om iemand anders te worden. Je bent prachtig zoals je bent.”

“Wij hebben alles al waarnaar wij zoeken, alles wat wij willen worden. Wij zijn al Boeddha’s […] Wees jezelf. Het leven is waardevol zoals het is. Alle elementen voor je geluk zijn al aanwezig. Je hoeft niet te rennen, je in te spannen, te zoeken of te vechten. Wees gewoon maar. Gewoon op deze plek in dit moment zijn is de diepste meditatie-oefening. De meeste mensen kunnen niet geloven dat alleen maar lopen alsof je nergens naartoe hoeft voldoende is. Zij denken dat je inspannen en wedijveren normaal en noodzakelijk zijn.”

“Probeer eens vijf minuten doelloosheid te betrachten, dan zul je zien hoe gelukkig je tijdens die vijf minuten bent.”

Uit: “Het hart van Boeddha’s leer”, Thich Nhat Hanh

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

  1. Over doelloosheid.
    Kleine kinderen leven in doelloosheid. Leven is hun doel.
    Als volwassene raak je dit vaak weer kwijt omdat je zoveel doelen moet stellen in het leven. Studie, werk en geld. Dekracht van het leven is in deze kleine kinderen terug te vinden en in je eigen tijd als klein kind. Probeer eens terug te gaan in de tijd naar een moment dat je dat zelf beleefde. Een moment dat je speelde om het spel. Geen toekomst geen verleden alleen het spel. Daar is geluk te vinden

  2. Dank je wel voor je reactie, mooi!
    Het is ook zo leuk om af en toe eens het kind in jezelf te bevrijden, bijvoorbeeld door lekker gek te doen.
    Misschien ook leuk om je eens af te vragen: Wat haalt bij mij het kind in mij naar boven? En maak ik hier genoeg tijd voor vrij in mijn leven?