Aanvaarding

Ineens vroeg ik mij af of ik meditatie niet regelmatig als ‘trucje’ gebruik. Als afleiding van mijn gedachten en gevoelens door naar mijn ademhaling te gaan. En of ik hetgeen zich voordoet op een bepaald moment daadwerkelijk aanvaard. In het boek “Waar je ook gaat, daar ben je” van Jon Kabat Zinn vond ik een mooie tekst en oefening over aanvaarding (pag. 32 – 34).

“Waar je ook gaat, daar ben je” is een prachtig boek over aandacht en meditatie dat ik iedereen kan aanraden. Jon Kabat Zinn vertelt over hoe je meditatie kan toepassen in je dagelijks leven en welke obstakels je tegen kan komen. Er staan leuke oefeningen in die je helpen je formele beoefening (mediteren) en informele beoefening (de beoefening van aandacht gedurende de dag) te verdiepen. Het is een tijdloos boek met veel inspirerende quotes en verhalen.

Hierbij de oefening over aanvaarding op pag. 34: “Herinner jezelf er af en toe aan “Dit is het”. (Met ‘dit is het’ bedoelt Jon Kabat Zinn dat we de wens moeten loslaten dat er op dit moment iets anders gebeurt. Vanuit het perspectief van meditatie is iedere toestand een speciale toestand, elk moment een speciaal moment. Meditatie ziet op het realiseren van wat je bent en niet op het bereiken van een “bijzondere ervaring” of in het zoeken naar vooruitgang. p.33-34) Ga na of er iets is waarop dit niet van toepassing kan zijn. Denk eraan dat aanvaarding van het nu niets te maken heeft met berusten in wat zich voordoet. Het betekent simpelweg duidelijk erkennen dat wat gebeurt ook gebeurt. Aanvaarding vertelt je niet wat je moet doen. Wat er vervolgens gebeurt en wat je verkiest te doen moet voorkomen uit je inzicht in dit moment. […] Heeft dit invloed op hoe je verkiest verder te gaan of antwoord te geven? Is het voor jou mogelijk werkelijk te overwegen dat deze tijd de mooiste tijd van je leven is, dat dit moment echt het beste moment van je leven is? Als dat zo zou zijn wat zou dat dan voor jou betekenen?”

Mijn ervaring is dat aanvaarding van het moment zoals het is je keuze vrijheid geeft. Als je niet negeert wat zich op een bepaald moment voordoet en je volledig gewaar bent van je gedachten, gevoelens en jouw omgeving kun je een bewuste(re) keuze maken. Een bewuste keuze, zonder je af te laten leiden door je emoties op dat moment en aangeleerde gedachtepatronen. Je blijft bij jezelf en staat ook open voor hetgeen buiten jou gebeurt.

Deze keuze vrijheid ervaar ik tijdens veel gewone alledaagse situaties. Bijvoorbeeld bij lastige gesprekken die heftige emoties oproepen. Aanvaarding helpt mij bewust te luisteren en te antwoorden, zonder teveel bij mezelf te zijn of bij de ander. Maar ook helpt het mij te bedenken “Wil ik echt dat stuk slagroomtaart eten en kan ik ervan genieten? Of wil ik dat alleen maar omdat ik denk dat ik me daar nu even beter door voel en om mezelf te troosten, aangezien ik iets anders niet wil voelen?” Of: Ga ik mee in mijn gevoelens en gedachten die stress bij mij oproepen op het moment dat mijn kind in haar broek poept terwijl ik vind dat ik nu weg moet, of accepteer ik de situatie zoals die is?

Geplaatst door: Corine

Dit vind je misschien ook leuk