Vipassana, inzichtmeditatie als pad tot bevrijding door Joseph Goldstein

Wat een fijn boek is dit! Mijn “meditatieritueel” ziet er ‘s morgens als volgt uit: ik doe wat yogaoefeningen (die heb ik hard nodig om wakker te worden om 6.15), daarna ga ik twintig minuten zitten en vervolgens lees ik een inspirerend stukje tekst dat mij die dag helpt om aanwezig, aandachtig te zijn. Soms pak een willekeurig stukje tekst, soms heb ik een thema, voor een week of een maand, en dan zoek ik daar een stukje tekst bij. Zoals aanvaarding, niet oordelen, mindful communiceren enz.

Momenteel lees ik elke dag een stukje uit “Vipassana”. Het boek behandelt verschillende aspecten van boeddhistische inzichtmeditatie (toel.: bij inzichtmeditatie staat de beoefening van aandacht, opmerkzaamheid centraal. Centraal staat aandacht voor je gedachten, lichamelijke sensaties en gevoelens (zelfobservatie) hetgeen je onder andere inzicht geeft in je eigen, jezelf (onbewust) aangeleerde, automatische reacties en oordelen) en bestaat uit ruim zestig paragrafen van drie, vier of vijf bladzijden die goed afzonderlijk gelezen kunnen worden. Dus ideaal als je ‘s morgens geen tijd hebt om veel te lezen maar wel wat inspiratie wil voor die dag. Joseph Goldstein gaat ook uitgebreid in op de bekende, en herkenbare, valkuilen van meditatie. Dit vind ik nuttig om te lezen omdat het mij scherp houdt. Helemaal als je zoals ik (nog) een beetje in je eentje bezig bent en daardoor weinig feedback krijgt (misschien toch een meditatieleraar of meditatiegroep?). Dit boek is niet zozeer verdiepend als wel heel praktisch, het bevat duidelijke aanwijzingen, is makkelijk leesbaar en kan inspiratie bieden voor elke dag. Ik had het een half jaar ongelezen in de kast staan en toch pak ik het er weer bij.

Joseph Goldstein is mede-oprichter van en als leraar verbonden aan Insight Meditation Society (IMS) te Barre, Massachusetts (USA). Hij is een van de bekendste westerse Vipassana-meditatieleraren en heeft verscheidene boeken geschreven. Hiervan zijn enkele in het Nederlands vertaald (o.a. Vipassana – Inzichtmeditatie als pad tot bevrijding, De opkomst van een westers boeddhisme, en samen met Jack Kornfield Op zoek naar het hart van wijsheid).

Op YouTube vind je verschillende lezingen van Joseph Goldstein en door hem ingesproken geleide meditaties.

Namasté

Geplaatst door: Corine

 

Dit vind je misschien ook leuk