Nooit meer te druk, Tony Crabbe

We hebben het (bijna) allemaal mis! Je leven zou uit zoveel meer moeten bestaan dan “druk” bezig zijn met wat er op je pad komt. Door alle drukte vergeet je wat echt belangrijk is in je leven en wat jou gelukkig maakt. Of misschien vergeet je het niet, maar vind je het eng om je eigen weg te gaan. Omdat je bepaalde overtuigingen hebt die je hiervan weerhouden.

“Dit boek is zeker geen pleidooi voor nietsdoen”, aldus Tony Crabbe. Hij vraagt je stil te staan bij onze huidige drukke levensstijl en na te denken over de manier waarop we omgaan met de stroom aan informatie, eisen en verwachtingen die in het dagelijks leven op ons afkomt. (pag. 14)

In zijn boek onderscheidt de auteur drie aspecten van drukte: drukte als ervaring, drukte als middel tot succes en drukte als middel tot geluk. Deze drie aspecten leiden naar drie kernbegrippen die van essentieel belang zijn om niet drukte maar ons welzijn voorop te stellen: beheersbaarheid, onderscheiding en betrokkenheid. Het boek bestaat uit drie delen. Elk deel bestaat uit meerdere hoofdstukken en beschrijft één van de drie hiervoor genoemde kernbegrippen. De auteur legt uit hoe je deze aspecten in je leven een plek kan geven om zo jouw drukte de baas te worden. Elk hoofdstuk eindigt met een kort overzicht van adviezen waar je direct mee aan de slag kunt.

Het eerste kernbegrip is beheersbaarheid. Hiermee bedoelt de auteur, dat je het gevoel moet krijgen dat je je eigen leven beheerst in plaats van dat je geleefd wordt. In dit deel van het boek wordt onder andere onderbouwd dat niet het managen van je tijd ervoor zorgt dat je je minder overbelast zult voelen, zoals velen van ons denken, maar het managen van je aandacht. Hierbij is het van belang dat we accepteren dat we nooit alles in de hand zullen hebben. Hoe hard we hier ook ons best voor doen. Verder zul je, als je het gevoel terug wilt krijgen dat je je eigen leven beheerst, belangrijke en moeilijke keuzes moeten maken.

Het tweede kernbegrip is onderscheiding. Dit deel ziet voornamelijk op je carrièrestrategie. Druk bezig zijn al middel tot succes is achterhaald. We denken dat we meer bereiken als we meer doen, maar het tegendeel is waar. In onze informatie-economie kunnen we alleen succesvol zijn door onszelf te onderscheiden, aldus de auteur. Formuleer je eigen merk gebaseerd op je strategie en voornaamste bijdrage aan je bedrijf. Leef naar je merk. Verder bespreekt de auteur hoe we kunnen focussen op de belangrijke dingen die ertoe doen, en die impact maken, in plaats van je te laten verleiden mee te gaan in de drukte.

Het derde kernbegrip is betrokkenheid. In het derde deel van zijn boek legt hij uit hoe we gelukkiger kunnen worden door prioriteit te geven aan onze waarden. En dat we gelukkiger worden van een sterkere betrokkenheid bij minder vrienden dan veel oppervlakkige relaties.

Het boek geeft inzicht in hoe je erachter komt wat voor jou echt belangrijk is, zowel in je werk als privé, en geeft praktische tips om dat aspect van jouw leven dat je wilt veranderen ook daadwerkelijk aan te pakken. Zijn boek sluit aan bij de zoektocht van veel mensen in onze huidige westerse maatschappij naar een minder gejaagde levensstijl en meer zingeving en diepgang. Hij geeft in zijn boek niet alleen wat je kunt veranderen maar ook hoe dat doet c.q. hoe je je gedrag verandert. Want uit onderzoek blijkt telkens weer dat alleen goede voornemens niet voldoende zijn, evenmin als de motivatie om te veranderen. (pag. 315)

Tony Crabbe is bedrijfspsycholoog en adviseert verschillende multinationals zoals Microsoft, Disney, News Corp en HSBC. Verder is hij als wetenschappelijk onderzoeker op het gebied van organisatiepsychologie verbonden aan het Birkbeck College van de Universiteit van Londen. Als je meer wilt lezen over Tony Crabbe kun je terecht op zijn website: www.tonycrabbe.com. Via deze link vind je zijn TEDx talk “why are we always so busy?: https://www.youtube.com/watch?v=H2B9XpwKuP4.

wp_20161013_001

“Nooit meer te druk” is verschenen in 2016 (Nederlandse vertaling), bij Uitgeverij Luitingh-Sijthoff B.V., Amsterdam. Aantal pagina’s 351. ISBN 978 90 245 7268 7.

Geplaatst door: Corine

Dit vind je misschien ook leuk