Zelfliefde

Zelfliefde, een onderwerp dat mij deze dagen bezighoudt… Aanvankelijk had ik hier niet veel mee. Het klonk mij zweverig in de oren. Ik heb er eigenlijk dezelfde associatie bij als bij de woorden spiritualiteit en hoogsensitiviteit. Maar ik ben er achter gekomen dat zelfliefde helemaal niet zweverig is en ontzettend belangrijk. Het is een voorwaarde, of misschien wel dé voorwaarde, om gelukkig te zijn. Zelfliefde betekent in mijn ogen dat je een goede relatie hebt met jezelf. Jij hebt het recht om gelukkig te zijn, net als ieder ander 😊 Als je een gelukkiger leven wil leiden en je relaties wil verbeteren, is het echt de moeite waard om hiermee aan de slag te gaan.

Zelfkennis
Zelfliefde heeft alles te maken met hoe jij je verhoudt tot je lichaam, gedachten en gevoelens. Het begint daarom ook bij zelfkennis door bewustwording van je gedachten, gevoelens en lichaam. Zoals Tony Robbins zegt “if you don’t know yourself, how can you ever fall in love with yourself?”
Ik denk ook dat je pas echt van jezelf kunt houden als je jezelf leert kennen. Wie ben ik en wat vind ik belangrijk in het leven? Pas als je dit weet, dit accepteert en hiervoor staat (dus je niet laten afleiden door wat anderen hiervan vinden), kun je jezelf zijn. Dit proces wordt in gang gezet door je bewustzijn van je gevoelens, gedachten en lichaam te trainen.

Acceptatie
Als je je hier in het moment bewust van bent, kun je zelf bepalen hoe je je hiertoe verhoudt zonder dat het je overkomt. Accepteer ik deze gevoelens, gedachten en lichamelijke gewaarwordingen, pijn? Kijk ik ernaar met liefde? Luister ik ernaar? Of veroordeel ik mezelf? Doe ik een stap terug als ik heel moe ben of vind ik dat ik niet moe mag zijn, en ga ik gewoon door? Voel ik mijn verdriet en laat ik het er zijn, door te kijken naar hoe het voelt, wat het met me doet? Of veroordeel ik mezelf en ga ik gewoon door? Geloof ik mijn gedachten als die mij vertellen “jeetje jij bent echt een sukkel, weet je nog, net zoals toen en toen….” Of realiseer je je dat dit maar je gedachten zijn? En dat je deze niet serieus hoeft te nemen? Het is belangrijk dat je jezelf accepteert zoals je bent. Dat je ook de dingen accepteert die jij tegenkomt en minder positief vindt. Gewoon omdat ze er zijn.

Mediteren
Hoe doe je dat jezelf leren kennen? Door te mediteren! Mediteren leert je bewust te zijn van je gedachten, gevoelens, emoties, lichaam en verlangens. Waardoor je hier beter mee om kunt gaan. Zo leer je om even stil te staan en niet automatisch te reageren. Dit geeft je keuzevrijheid. Je neemt zelf de regie!

Geplaatst door Corine

Dit vind je misschien ook leuk