Mindfulness. Waarom?

Tijdens het begeleiden van een aantal mindful meditaties kreeg ik van een van mijn deelnemers de vraag….. Mediteren, of eigenlijk mindfulness, wat heb ik hieraan? Toen ik tien jaar geleden begon met mindfulness had ik precies dezelfde vraag! Het leek me een zweverig gebeuren, maar onder het mom van ‘baat het niet dan schaadt het niet’ heb ik me destijds toch opgegeven voor een cursus. Ik had toen niet kunnen bedenken, dat het me zoveel zou brengen. Heel kort gezegd, kan ik zeggen dat ik een gelukkiger mens ben sinds ik mindfulness beoefen.

Opmerkzaamheid
Mindfulness zou je kunnen vertalen als ‘opmerkzaamheid’. Het betekent het volledig bewust zijn van je huidige ervaring. Of te wel, opmerkzaam zijn van wat zich in het huidige moment voordoet. Het gaat over leven in het hier en nu. Om echt te weten wat mindfulness is, moet je het ervaren…

Voordelen
Een van de grootste voordelen van mindfulness dat het je keuzevrijheid geeft. Door het beoefenen van opmerkzaamheid leer je je eigen automatische reacties steeds beter kennen. Je kunt steeds beter bewust reageren op je impulsen of bepaalde gedachtenpatronen in plaats van onbewust, oftewel ‘automatisch’. Er ontstaat een moment waarin je kunt beslissen wat je doet, in plaats van automatisch reageren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de drang om iets te eten wat niet goed voor je is, of je reactie op bepaalde situaties die bij jou stress veroorzaken.
Je leert ook beter naar je eigen lichaam luisteren. En je eigen grenzen kennen.
Verder helpt mindfulness je beter omgaan met vervelende gedachten of moeilijke emoties. Je leert om deze te ervaren, zonder dat je ze wegstopt of er in meegaat, en deze met een zekere afstand bekijken. Je krijgt meer rust in je hoofd.
Ook leeft je intenser door mindfulness. Je leert om meer te genieten van kleine dingen doordat je oefent om in het hier en nu te leven, en niet altijd met je gedachten in het verleden of de toekomst te zijn.

Mijn ervaring is dat ik door mindfulness beter met stressvolle situaties om kan gaan, minder pieker, minder angstgevoelens heb en hier beter mee om kan gaan, beter slaap, meer energie heb, meer geniet en beter weet wat ik in mijn leven belangrijk vind en daar naar kan handelen.

Eenvoudig, maar niet gemakkelijk
Aandacht beoefenen is niet moeilijk. Iedereen kan het, maar het vraagt wel de nodige tijd en energie. Dat wat onze aandachtigheid in de weg staat, zoals onbewuste, automatische gewoonten, is heel hardnekkig. En het vraagt behoorlijk wat toewijding om regelmatig een bepaalde tijd te mediteren. Maar wat mij betreft is dit het dubbel en dwars waard.

Dit vind je misschien ook leuk